İş Hayatına Bir Adım; Tasarım Portfolyosu Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Madde

Kendimize ait bir tasarım portfolyosu hazırlamak, profesyonel iş hayatına atılmak için, öncelikli bir adım haline gelmiştir.

Başta iş başvurularında olmak üzere aynı zamanda kendimizi de etkili bir şekilde sunabilmemiz için, başarılı olduğumuz ve çalışmalar yaptığımız alan için portfolyo hazırlamak etkili bir yöntem haline gelmiştir.

Hazırlanan portfolyo, tasarımcının imzası niteliğine geçmektedir.

Etkili bir portfolyo hazırlamak için yapılması gereken 7 madde;

1.Portfolyo İçin İddialı Bir Giriş

Başvuru yapmak istediğiniz tasarım firmaları ya da ajansları iyi araştırıp, istek ve ihtiyaçlarını bilirseniz eğer başvuru yapacağınız yerin faaliyet gösterdiği alanlar dahilinde bir giriş hazırlamak, başlangıç için iyi ve önemli bir yöntem olacaktır. 

Daha sonraki kısımda ise kendi alanınızda olan çalışmaları yerleştirebilirsiniz. 

2.Her Proje Kendi Kendini Anlatsın

Portfolyonun ilk sayfasına en dikkat çeken çalışmalarınızdan birini yerleştirmelisiniz. Daha sonraki sayfaya ise göz alıcı, dikkat çeken bir proje yerleştirip, her sayfa için aynı detayları ve sıralamayı göz önünde bulundurup ona göre yerleştirmek sizin için iyi ve akıcı bir yol oluşturacaktır. 

Ayrıca her iş yerinde aynı portfolyoyu göndermek yerine, her başvuru yapacağınız yer için özel bir düzenleme yaparak farklı bir portfolyo göndermek çok daha etkili olacaktır.

Kısacası başvuru yapacağınız her firma için portfolyo özel olarak hazırlanmalıdır. Bu sayede şirketlerin dikkatini ilgi alanlarına göre daha kolay çekebilirsiniz ve başvuru yapan diğer adaylardan farklılık kazanmış olursunuz.

Not: Bir hikaye ile sunulan projeler her zaman çok daha etkili olmaktadır.

3.Süslü Anlatımdan Kaçının

Hazırlamış olduğunuz her proje için temel bir anlatım kullanmalı ve süslü anlatımdan kaçınmalısınız. Projelerin anlaşılabilirliği açısından anlatımlar daha yalın olmalıdır.

Ayrıca projenin her bir aşamasının görseline ya da anlatımına yer vermek projenin daha akıcı olmasını sağlayıp daha anlaşılır kılacaktır. Tabi ki tüm bu detaylara yer verirken, dinleyiciyi ve izleyiciyi yormamak ve sıkmamak gerekmektedir. 

4.Etkili Bir Tasarım Portfolyosu: Portfolyonun Sizi Anlatabilmesi

Portfolyoyu yolladıktan sonra portfolyonuzu okuyan kişi sizin hakkında hiçbir şey bilmiyor olacaktır. Bu sebeple portfolyonuzu okuyan kişi yavaş yavaş sizin hakkınızda bilgilere ulaşıyor ve sizi tanımaya başlıyor olacaktır. Bu sebeple portfolyonuzun sizi tamamen ifade etmesine ve şirketin sizin hakkında bilmesi gerektiği şeyleri anlattığına emin olmalısınız. 

  1. Projeleri Anlatmak Yerine Göstermek

Tasarım portfolyosu içerisinde dikkat ettiğiniz ya da etmediğiniz her adım sizin hakkında bir şeyleri şirketlere ifade eder. Bunun bilincinde olduğunuz takdirde her ayrıntıya özellikle dikkat ederek istediğiniz mesajın şirkete ulaşmasını kolay bir şekilde sağlayabilirsiniz. Başarılı bir tekstil ve moda alanındaki portfolyo örnekleri incelendiği zaman bu işin nasıl başarılı bir şekilde yapıldığını görebilirsiniz. Yapacağınız abartılı süslemeler ya da benzer işler sizin dikkat dağıtıcı bir özelliğiniz olduğunu düşündürerek size karşı negatif bir düşünce ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca bu ayrıntılar ile işinizdeki başarıları anlatarak değil göstererek daha güçlü bir etkiye sahip olabilirsiniz.

  1. Eleştirilere Her Zaman Açık Olun

Tüm projelerinizi hazırladıktan sonra, yapmanız gereken işlemler bittiğinde, oluşturmuş olduğunuz tasarım portfolyosu için objektif bir inceleme yapmalısınız. Sizi hiç tanımayan kişinin bu portfolyoyu inceleyerek gerçekten nasıl bir izlenime sahip olabileceği hakkında fikir yürütmelisiniz.  Ayrıca rakiplerinizin nasıl bir portfolyo hazırlayacağını da tahmin ederek bu portfolyonun sizin için yeterli olup olmadığına da bakabilirsiniz. Daha sonra ise hazırladığınız bu portfolyoyu alanınız ile alakası olmayan birisine sunarak aklına takılan soruları ve anlamadığı yerleri sorarak bir geri bildirim almak oldukça önemlidir. Bu sayede anlatmak istediklerimizin tamamen karşıya iletilip iletilmediğini fark edebilirsiniz.

  1. Sizin Elenmenize Sebep Olacak Hatalara Dikkat Etmelisiniz

Portfolyonuz çok uzun ise CV’den hemen sonra araya başka bir görsel veya bir kaynak koyarak kolay ve etkili bir akış sağlayabilirsiniz. Ayrıca gönderdiğiniz dosyanın çok büyük dosyalardan oluşmamasına dikkat etmelisiniz. Portfolyo içerisinde görsel ve yazı dengesi de dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktadır. CV için gönderilecek resmin samimi ve ciddi olması da diğer maddeler kadar oldukça dikkat edilen ve önemli noktalardandır. Samimi ve ciddi bir anlatım portfolyonun bütünü için de oldukça önemlidir. Tüm bunlara ek olarak iletişim bilgileri portfolyo içerisinde çok fazla unutulan ya da eklenmeyen bir konudur. Fakat özellikle geri dönüş alabilmek adına bir iletişim kesinlikle tasarım portfolyosu içerisinde bulunmalıdır.

Neslihan Karadağ / Atölye İzmir – Moda Tasarımcı / Eğitmen

Leave a Reply