Üniversitelerin Moda Tasarım Bölümleri Yetenek sınavları ile ilgili bilmeniz gerekenler:

1- Sınav Tarihleri;

Her üniversitenin sınav tarihi farklıdır.Bazı üniversiteler sınav tarihlerini aynı tarihlere denk getirebilir. Bu nedenle üniversite seçerken dikkatli olmak gerekir. Sınavlar genelde Haziran başı başlayıp Eylül sonuna kadar devam eder. Sınav tarihleri Yök’den bağımsız olarak her üniversitenin web sitesinde yayınlanır. Özel okullar birden çok sınav oturumu düzenleyebilir.

2- Yetenek Sınavı giriş başvuruları;

Yök sınavından sonraki tarihlerden her üniversitenin birbirinden bağımsız olarak belirlediği sınav kayıt tarihlerinde yetenek sınavına kayıt olabilirsiniz. İstediğiniz kadar üniversitenin yetenek sınavına katılabilirsiniz.

3- Her üniversite yetenek sınavı yapıyor mu?

Yök’ün belirlediği üzerine her üniversitenin moda tasarım bölümü yetenek sınavıyla öğrenci almayabilir. Yetenek sınavları üniversitenin isteğine göre farklılık gösterebilir. Bazı üniversiteler TYT ve AYT gibi genel sınav puanıyla öğrenci alır. 

4- Moda Tasarım Bölümü Yetenek Sınavında Ne sorulur?

Her üniversite kendi belirlediği şekilde yetenek sınavı yapar. Bazı üniversiteler 1 aşama, bazıları 2 aşama, bazıları ise 3 aşamalı yetenek sınavıyla öğrenci alır. Bazı okullar canlı modelden karakalem çizim istenirken. bazıları nesne, bazıları imgesel, bazıları birkaç kelime vererek bir kompozisyon hazırlamanızı ve buna ek olarak portfolyo ve mülakat aşamaları da yer alabilir.  Özellikle moda portfolyosu isteyen üniversitelerde sadee çizim değil kalıp ve dikim aşamalarını da içeren çalışmalar istenir. Sınava hazırlanırken; seçtiğiniz üniversitenin daha önceden çıkmış sorularını inceleyin. 

5- Moda Tasarım bölümü yetenek sınavlarına kimler girebilir?

Yök sınavı 1. basamak sınavına girmeniz yetenek sınavına girmeniz için yeterlidir. Her ne kadar üniversiteler taban puan yeterlidir dese de; siz elinizden geldiğince en yüksek puanı almaya çalışınız. Çünkü Tyt den aldığınız? puan, okul puanınız ve yetenek sınavında aldığınız puan yüzdelik olarak hesaplanıp başarı sıralaması yapılıyor. 

6- Sınava nasıl hazırlanabilirim?

karakalem çizim, geometrik şekiller ve nesneler, Perspektif çizimleri, oran orantı, kompozisyon gibi konular aşama aşama çalışılmalıdır, sonra insan anatomisi ve oranları çizimi ve moda tasarım alanında koleksiyon hazırlama aşamaları gelir.

7- Moda portfolyosunu nasıl hazırlayabilirim?

Moda portfolyosu hazırlayabilmek için; öncelikle karakalem çizimlerle başlayan göz eğitimini moda koleksiyon hazırlama aşamasına kadar tamamladıktan sonra yapılan proje çalışmaları ve uygulamalardan size özel bir kitapçık olan moda portfolyosunu hazırlayabilirisiniz. 

8. Moda tasarımı yetenek sınavlarına hazırlanırken kalıp ve dikiş bilmeli miyim?

Moda tasarım yetenek sınavlarına hazırlanırken; güzel sanatlar liseleri moda tasarım bölümünden mezun olan arkadaşlarımızın kalıp ve dikiş gibi moda üretimini bildiğini göz önünde bulundurarak, düz lise mezunu bir moda tasarımcısı adayının da kalıp ve dikiş aşamalarını bilmesi uygun olacaktır. bazı üniversiteler bu aşamayı özellikle isterken, bazıları ise sınav sırasında istememekle birlikte üniversitenin ilk gününden itibaren kalı ve dikişi bildiğinizi varsayabilir. Bu açıdan Atölye İzmir’de karakalemden kalıp ve dikişe moda tasarımının tüm aşamalarını adım adım uygulamalı eğitimlerimizle öğrenerek yetenek sınavlarına hazırlanabilirsiniz.

Atölye İzmir’de yüzyüze ve online eğitimlerle MODA TASARIM bölümlerine baştan sona hazırlanabilirsiniz.

Yüz yüze eğitimlerimiz için; https://www.videmy.com/courses/moda-stilistlik-kursu 

Online eğitimlerimiz için; 05418508137 den bize ulaşın.

Daha önceki başarılarımıza gözatın; https://www.atolyeizmir.com/basarilarimiz/ 

 

 

Leave a Reply