Atölye İzmir@ Blog

Moda Tasarımcısının Eğitimi

By 24 Haziran 2014No Comments
[responsive][/responsive]

Moda Tasarımcısının Eğitimi

Moda sürekli bir devinimi ifade eder, bu devinim de peşinden kitleleri ve kitlelere hitap edecek moda tasarımcılarını doğurmakta. Bu açıdan günümüzün en popüler mesleklerinden biri olan tasarımcıların (stilistlerin) önemi her geçen gün artıyor. Moda tasarımcılarının iş alanları çok geniş bir alana yayılıyor. Küçük bir atölyede de, büyük şirketlerde de Moda Tasarımcısına ihtiyaç var. Kendini geliştiren yaratıcı yönü kuvvetli, zevkli Moda Tasarım uzmanları hiçbir zaman işsiz kalmaz. Stilistler (moda tasarımcıları) tekstil sektöründe çalışanlar arasında her zaman en üstte yer alırlar. Çünkü hiçbir giysi tasarlanmadan  üretime geçemez.  Bu ihtiyaçlar; çeşitli ev eşyalarında ayakkabılara, aksesuarlardan, giyim kuşamlarına kadar vb ihtiyaçlar duyulmuştur. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Moda Tasarımcısı olmak isteyenlerin,

–    Sanata ve modaya ilgili, yeniliğe açık,

–    Yaratıcı, hayal gücü zengin, estetiğe önem veren,

–    Çeşitli modeller tasarlayabilen ve tasarladığını koleksiyon haline getirebilen,

–    Cisimlerin birbirine göre değişik durumlarını zihinde canlandırabilen,

–    Tasarımlarını teknik ve artistik çizimlerle ifade edebilen,

–    Dikkatini yoğunlaştırabilen ve ayrıntıları görebilen,

–    Renk algısı yüksek,

–    Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,

–    İkna kabiliyeti yüksek, insanlarla iyi iletişim kurabilen, kimseler olması gerekir.

Moda tutkunu musunuz? Bir sanatçı olmanız gerektiğini ya da bu alana girmek için nasıl dikiş dikileceğini bilmeniz gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Nerede eğitim alacağınızı ve iş piyasasının nasıl olduğunu merak mı ediyorsunuz? Hangi moda alanında eğitim almalısınız?

Moda Eğitimi İçin En İyi Yer

Teknolojinin en yakın takipçisi ABD, moda tasarımcısı yetiştirmede ve bu heyecan verici sektörün liderlerini yetiştirmede en önde gelmektedir. Burada; 16. yüzyıldan kalma cübbeyi 21. yüzyıl filmine uyarlamayı, dikiş tekniklerini bilgisayara dökmeyi, yeni çizgi bir giysiyi tanıtmayı, kısacası her şeyi öğreneceksiniz.

Paris, desinatörlüğün başkentiyken, ABD hazır giyim piyasasının merkezi ve New York da dünyanın moda başkentidir. Tüm kaynaklar buradadır: mağazalar, en iyi tasarımcılar, tekstil firmaları, moda dergileri ve daha fazlası! Tüm büyük tasarımcılar – ister Fransa’dan, İtalya’dan, Japonya’dan ya da İspanya’dan gelsinler – New York’ta varlıklarını sürdürmektedirler.

ABD değişime kucak açar ve moda da sürekli değişim içindedir. Bir moda öğrencisi için bunun anlamı nedir?

Ders Kitapları Değil, Sokaklar

Moda, öğrenebileceğiniz bir konudur. Güzel zevklere sahip şekilde doğmazsınız. Berkeley College’da, biz yalnızca ders kitaplarına bağlı kalınmaz. Ders kitapları çok hızlı şekilde güncelliğini kaybeder ama moda her sezon değişir. Bir vitrin tasarımı üzerine konuşuyorsak—görsel pazarlama—cadde boyunca yürüyerek Saks Fifth Avenue ya da Macy’s’in vitrinlerini incelersiniz.

Programları Değerlendirme

Bir moda pazarlama ve yönetim programı seçerken nelere dikkat etmeniz gerekir?

  1. Program sektörün içinde olan kişilerin katkılarıyla mı hazırlandı?
  2. Program moda derslerinin yanında işletme dersleri de veriyor mu? Modanın büyük bir sektör olduğunu ve öğrencilerin ticaret dünyasını da anlayabilmeleri çok önemlidir. Berkeley’de, en güncel moda derslerini, işletmede sağlam bir temel ile birleştiriyoruz. Tasarımı olduğu kadar, Moda Pazarlama ve Yönetimi konularını da vurguluyoruz. Bu şekilde öğrenciler moda endüstrisinde önemli bir avantaj sağlıyor.
  3. Öğrencilerin programlarda araması gereken bazı teknik dersler:
    • Ürün Yaşam Döngüsü Planlama
    • İleri Seviye Tekstiller—Örmeler
    • Küresel Kaynaklar—Düğmeler nereden geliyor? En iyi ipeği hangi ülke üretiyor?
    • Teknoloji dersleri—Modada en iyi fiyatlar internette. Artık sadece mağazalarda değil.
    • CAD—Bilgisayar Yardımlı Tasarım (Computer Aided Design) programları. Bu teknoloji, giysi tasarımlarınızı doğrudan bilgisayar üzerinde yapmanızı sağlar.
  4. Her şeyden önemlisi, program içinde staj var mı? Moda kariyerinizde iş deneyimi son derece önemlidir.

Sizi Nereye Yönlendirir?

Çoğu öğrencinin sorduğu soru: “Bu tarz bir program beni nasıl bir işe hazırlayacak?” Modayı bir iş olarak düşünüp, sadece tasarımla ilgilenmezseniz, daha esnek olur ve farklı birçok pozisyona girebilirsiniz. Bununla ilgili çok sayıda kariyer imkanı bulunuyor, ancak size açık olan bu kariyerlerden bazıları şunlar:

  1. Satın alım bölümlerinde pazarlama pozisyonları (satın alım bölümleri genellikle birden fazla mağaza için alım yapar).
  2. Ürün Geliştirme Uzmanı (ürün geliştirme, ürünün doğumundan müşteriye ulaşmasına kadar tüm işlemlerle ilgilenir).
  3. Perakendeciler ile stajyer eğitim pozisyonları.

Ne Gerekiyor?

Öğrenciler moda sektöründe başarılı olabilmek için hangi özelliklere sahip olmalılar? Yaratıcılık, tutku, esneklik ve bilgi.

Dünyanın her yerinden gelen insanların oluşturduğu eşsiz karışım ile ABD, moda tutkunu olan insanlar için ideal bir yerdir. Kültürel çeşitliliğin moda trendlerine ve sektörün geleceğine eşsiz bir perspektif katması; programlarımızın hepsine ilgi çekici bir yön de katar.

California, birçok giyim firması, istihdam edilen işçiler, harcanan paralar ve dünyanın spor giyim merkezi olması ile bir diğer moda eyaletidir. Ayrıca kostümler için büyük bir pazar olan Hollywood ve film/TV sektörüne ev sahipliği yapan California, yaratıcı işler açısından öğrenciler için ideal bir yerdir.
İki büyük kostüm evi olan Universal Stüdyoları ve Western Costumers ile Walt Disney Şirketinin yanında Jones New York, Bugle Boy ve Nordstrom gibi diğer firmalar; Los Angeles’ın güneyindeki Santa Ana College öğrencileri için staj ve iş olanakları sunmaktadır. Ön lisans ve sertifika programları; tasarım, çizim, özel tasarımlı sahne kostümleri için ileri seviye giysi yaratma teknikleri ve renk ve giyim danışmanlığı alanlarında kurslar içerir.

LakeWood, Washington’daki Pierce College, Perakende ve Moda Pazarlaması alanlarına yoğunlaşan iki yıllık İşletme Ön Lisans Derecesi sunar. Müfredat içinde işletmenin yanı sıra; giysi tasarımı ve yaratma, tekstiller, yaratıcı satış teknikleri, perakendecilik ve pazarlama teknikleri alanlarında özel moda tasarımı dersleri yer alır.
Popüler derslerden biri de; tasarım tarihi, kalite kontrol ve tasarım geliştirme konularını kapsayan Moda Tasarım ve Giysi Yaratma Analizidir. Tüketici Tekstilleri dersine giren öğrenciler, iplikler ve kumaşlar üzerine odaklanır. Görevlerden biri ise, 100’den fazla iplik örneğinden oluşan bir kumaş parçası yaratarak, özelliklerini anlatmak ve her kumaşın kullanım şekillerini açıklamaktır.

Modaya Giriş dersi tamamıyla online olarak verilir. Bu da tam zamanlı ders programı olan öğrenciler için kolaylık sağlar.

Uluslararası öğrenciler, Moda Sertifikası ve İşletme Ön Lisansının birleştirilmesinin, kendilerine birçok kariyer fırsatını sunduğunu düşünüyor. Ülkelerine döndüklerinde; deneyimli birer satın alım sorumlusu, giysi mağazası yöneticisi, satış temsilcisi veya sunum uzmanı oluyorlar.

Moda alanında kariyer hedefleyen uluslararası öğrenciler için lisans derecesi almak da bir başka seçenek olabilir. Pierce College’daki öğrenciler 2 yıllık ön lisans eğitiminden sonra lisans derecelerini tamamlamak için bir üniversiteye geçiş yapabilmektedir. Güney Kore’den Sienna (Yeon Ha) Lee Pierce’tan Fashion Institute of Technology’ye geçiş yaptı ve burada Moda Sektöründe Uluslararası Ticaret ve Pazarlama alanında lisans derecesini tamamlayacak. Pierce College’dayken Sienna, Uluslararası Moda Kulübü kurdu. Bu kulüp; birbirinin saçını kesme ve makyajını yapma, tişört tasarlama, moda sektörü filmi olan The Devil Wears Prada’yı izleyip sonrasında üzerine konuşma ve kolaj posterleri yapma gibi moda ile ilgili aktiviteler düzenliyor. Kore’den Sienna Lee Uluslararası Moda Kulübü hakkında şunları söylüyor: “Kulübün başkanı olarak, filmleri izlerken aktörlerin veya aktrislerin moda tarzını analiz etmek, moda dergileri kullanarak posterler yapmak, çeşitli süs malzemeleri kullanarak kendi tişörtümüzü yaratmak gibi aktiviteler geliştirdim.”

Sizin de içinizde yeni tasarımlar yaratmak ve modaya yön verme isteği varsa yurtdışı eğitim deneyimi tam size göre olabilir. Şimdiden başarılar.

Siz de geleceğin meslekleri arasında olan Moda Tasarımcısı olabilirsiniz. Tıklayın arıyalım

Leave a Reply