Yüzyıllar boyunca  insanların hayatında varolan dantel kumaş, oldukça narin zarif  ve şık bir kumaş çeşididir. İnsanlığın binlerce yıllık güzelliğidir. İp veya iplikler ile ortaya çıkmaktadır. Dantelli kumaş için en çok pamuk, ipek ve keten iplikler ilk tercih edilenler arasındadır.  Bu kumaş için aslında bir çok renk seçeneği  olmasına rağmen genellikle beyaz rengi tercih edilmektedir. Çünkü beyaz renk diğer kumaşlarla çok daha iyi bir uyum yakalar ve kombinlemek ya da aksesuar seçmek çok daha kolaydır.  

Pek çok alanda dantel kumaş kullanıldığını görebiliriz. Özellikle gelinliklerde karşımıza çıkar. Çok daha eski zamanlarda ise iç mekân tasarımlarında da kullanılmaktadır. Perdelerin ve masa örtülerinin yapımında da dantel ilk tercihtir. Kısacası, hem giyim hem de ev tekstilinde yoğun olarak tercih edilen bir kumaş türüdür.

Dantel’in geçmişi milattan önce 2000 li yıllara dayanmaktadır.Aslında o zamanlarda dantelin kadınların kendilerini ifade etme, duygu ve düşüncelerini o zamanki ruh hallerini ifade etmekte kullandıkları bir ifade biçimiydi. Günümüze gelindiğinde ise yaşamın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Gerek giysilerimizde gerek aksesuarlarımızda gerekse evimizin herhangi bir köşesinde. Durum bizde bu iken moda dünyasında da bir çok tasarımcı gelinlik veya abiye elbiselerle show dünyasında adından sıkça söz ettirmektedir. Yerli yabancı saymakla bitiremeyeceğimiz tasarımcılarımız dünyanın pek çok yerinde defileler yapmıştır. Hatta geçen yıllarda güzel izmirimizde IF Wedding Fashion İzmir Fuarı kapsamında ilk kez İzmir’e gelen İtalyan modacı Alessandra Rinaudo, fuara özel bir defile yaparak çeşitli dantellerden gelinlikler tasarlayıp  çok güzel bir sunum yapmıştır. Tüm davetlilerin  bayılarak izlediği bir defile olmuştur. 

Görüldüğü üzere dantel uluslararası bir üne sahip olup büründüğü her kimlikte herkesi kendine hayran bırakmayı biliyor…..

Ümran KAYAN / Atölye İzmir – Moda Tasarımcı & Eğitmen

Leave a Reply