İç mimarlıkta kendimizi nasıl geliştirebiliriz ?

 

Kendini geliştirmiş alanında uzman olan bir  İç mimar olmaya karar verdiğiniz andan itibaren kendinizi geliştirmeye başlamanız gerekir çünkü bu sürecin asla sonu gelmeyecek ve siz bu meslek ile hayatınızı birleştirdiğinizde her alanda yeteneklerinizi kullanmanız gerekecek.

Kişisel özellikleriniz ve bilgilerinizi nasıl geliştirebilir , nasıl şekillendirebilirsiniz ? Hadi bakalım bu soruların cevaplarını en net ve açık haliyle sizlere sunayım.

 

İlk olarak öğrencilik hayatına yeni başlayanlar için el çizimlerinizi , bakış açınızı , bilgilerinizi , program becerileriniz gibi çok yönlü olarak kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Bunlar için birden fazla konuda etkin ve disiplinli bir çalışma sürdürmeniz gerekiyor. Girişken olup , korkmadan size faydalı olacak her konu içerisinde yer almanız , kendinize bir çevre oluşturmanız gerekirken seçtiğiniz arkadaşlarınız dahil size nasıl bir çevre oluşturacağına ve katkı sağlayacağına dikkat etmelisiniz. 

 

 

Kendinizi geliştirebilmeniz kaynak kitaplar , programlar , sergiler , mimarinin başlangıcından geleceğin mimarisine kadar olan mimari değerleri inceleyerek , öğrenerek , uygulayarak olabileceği gibi insanlarla da etkileşim kurdukça olacaktır ve sizler her türlü kendinize faydalı olabilecek konularda bir etkileşim içerisine girmeniz gerekir. Örneğin; programları öğrenmek istiyorsunuz ve ve programların size nasıl bir katkısı olacak konusuna bir değinelim. Asla okulda öğrendiğiniz programlar ile sınırlı kalmamalısınız kendiniz dışarıdan programların videolarını izleyip 2d,3d,sunum programlarına hakim olabilirsiniz. Dilerseniz bir kursa gidebilirsiniz , dilerseniz internette olan eğitim setlerini izleyerek ve uygulayarak öğrenebilirsiniz. Okulda hiçbir zaman hiçbir programı tam anlamıyla öğrenemeyeceksiniz çünkü aldığınız ders saati ve programların çokluğu, kapsamlılığı birbiri ile uyuşmayacağından dışarıdan üstüne düşmeniz gereken bir konudur ve iç mimarın işi detaylar olduğundan tasarımınızı dijital ortama aktarabileceğiniz bu araçları çok iyi öğrenip kullanabilmeniz gerekir. Fakat şöyle bir konu da var ki program  öğrenmek , tüm programları biliyor olmak sizi gerçek bir iç mimar yapmaz. Herkes programları öğrenebilir , çok iyi kullanabilir ama tasarım oluşturabilmek, bir mekanın ruhuna dokunup onu kullanıcısıyla özdeşleştirebilmek iç mimarın farkıdır. Programlar sadece sizin tasarımınızı dijital ortama aktarıp , sunmanızı sağlayan araçlardır.

Belli bir seviyeye geldikten sonra kendi ilginizi daha çok çeken , daha yatkın olduğunuzu istediğiniz alana yönelmeye başlayıp çalışmalarınızı bu alanlarda yapmanız sizin için daha doğru bir adım olacaktır. Örneğin; akademisyen olmaya karar verdiniz , akademisyenlik için not ortalamanızın yüksek olması , sınavlar gibi önemli hususlar vardır bunlar için önceden kendinizi hazırlamaya başlayıp yönlendirmelisiniz. Bir başka örnekle ise diyelim ki kendi ofisinizi açmak , ilerde kendi işinizi yapmak istiyorsunuz . Bunun içinde  mimari projelerin tasarım sürecinden , yapım aşamasına kadar olan süreçlerde kendinizi geliştirmeli gerekli yasal prosedürleri yerine getirmeniz gerekeceğinden bu aşamaların neler olduğu , ne tür donanımlara sahip olmanız gerektiğini önceden belirleyip o yönde hareket etmeye başlayıp çalışmalarınızı ve iş çevrenizi o yönde geliştirmeye başlamasınız.

Anlaşılacağı üzere ister öğrencilik hayatınız , ister iş hayatınızda yöneleceğiniz alan olsun fark etmeden sürekli yeniliklere açık olup yeniliklerle uyum sağlayıp kendinize her zaman bir şeyler katmanız gerekiyor ve bu şeylere birden fazla araç kullanarak ulaşabilirsiniz.

 

Sizde Atölye İzmire gelerek alanında uzman eğitmenlerimizden karakalem eğitimi alıp harika tasarımlar yapabilirsiniz.

 

Hatice ÇAKIR /Atölye İzmir / Görsel Sanatlar ve Moda Tasarım Eğitmeni



Leave a Reply