İç mimar lık ve mimarlık arasındaki farklar nelerdir ?

 

Mimarlık ve  İç mimar lık benzer disiplinlerden gelseler de bilinenin aksine birbirlerinden oldukça farklı olup aynı zamanda da birbirlerinin tamamlayıcısıdırlar. Toplum da mimarlara yöneltilen herkesin bildiği bir soru vardır… ”  İç mimar  mısın yoksa dış mimar mı ? ” . Dış mimar diye bir şey yoktur sadece iç mimar ve mimar vardır ve yaptıkları işler birbirlerine benzediği kadar farklı olup gayet uğraştırıcı , detay ve yoğun bilgi , tecrübe isteyen işlerdir. 

 

 

Bu meslek gruplarının birbirinden farkları;

– Mesleki eğitim döneminde alınan bazı dersler farklıdır. Mimarların dersleri daha sayısal iken  iç mimarlıkta sayısal derslere pek yer verilmez daha çok tasarım , malzeme , sanat ağırlıklı derslerdir. 

– Mimarlar bir yapıyla ilgili daha geniş çaplı ölçekte incelemeler yaparken iç mimarlar daha küçük ölçekte en ince detaylarla ilgilenirler.

-Mimarlar bir projeyi en baştan inşaat mühendisleri ile birlikte ele alarak gerekli hesaplamaları yaparlar , uyulması gereken yasal prosedürlerle ilgilenirler , proje için deprem , sel , toprak kayması vs her türlü faktörü ele alarak projenin temeline zemin oluştururlar yapının taşıyıcı sistemi , statik hesaplamaları yaparlar. İç mimarlar projeye bu aşamalardan sonra mevcut yapının içinin tasarımını en ince ayrıntısına kadar tasarlarlar. Bu tasarımlar estetik , işlevsel , ergonomik  vs. olup kullanıcı ihtiyaçlarını karşılaması gerekir ve bu aşamalarda mevcut yapının perdesinin malzemesinden prizlerin konumuna kadar  renkler , malzemeler , ışıklar ile en ince detaylarla uğraşılır.

 

Sizde Atölye İzmire gelerek alanında uzman eğitmenlerimizden karakalem eğitimi alıp harika tasarımlar yapabilirsiniz.

 

Hatice ÇAKIR /Atölye İzmir / Görsel Sanatlar ve Moda Tasarım Eğitmeni

Leave a Reply