Geleceğin mimarisini neler bekliyor? 

Mimarlık sektörünün geleceği nedir? Dünyanın en yenilikçi uzmanları, gelişen mimari örneklerinin ışığında önümüzdeki beş yıl içinde mimarinin gelişme biçimlerini öngörerek yeni eğilimleri listeliyorlar. Büyük ölçüde iyimser olan bu eğilimler, bizi her gün kuşatan yapılar için parlak bir gelecek öngörüyor. Yeni kuşak mimarlar, önümüzdeki beş yıl içinde binaların gösterişten uzak, ancak günlük bazda çok daha kullanışlı formlar alacağını öngörürken, yeni materyallerin hayatımıza dahil olabileceğinden bahsediyorlar.

 

İşte, Mimarların bölgemizde ve Dünya’da karşılaşabileceğimiz değişikliklere işaret ettiği trendler:

 

 

 

 

Süs mimarisi sönükleşecek.

mimari tasarım anlayışı geçtiğimiz 30-40 yıl içinde bakış açısı değiştirerek, dikkat çekici fiziksel bir eser yaratmak yerine insanların bir araya geldiğinde mutlu ve konforlu hissettiği somut veya soyut yerler üretmeyi kendine görev bildi, ve bu trend devam edecek.

 

Örneğin, yeni mimari projeler çizilirken önce binayı ofis olarak kullanacak çalışanların sıradan bir gün içindeki ofis içi hareketleri haritalanacak ve bu harita ışığında çalışanların arasındaki kesişimleri arttırmak ve dolayısıyla verimliliği arttırmak adına binalar tasarlanmaya başlanacak.

Mimarlık daha işbirlikçi olacak

 Tüketiciler, binadan (ofis veya konut farketmeksizin) ‘fiziksel bir kutu’ olmak dışında farklı beklentiler edindikçe, mimarların kaçınılmaz olarak farklı alanlardan daha fazla uzmanla işbirliği yapmaları gerekecek. Günümüzde proje ekiplerinde yer alan sosyal antropologlar ve sürdürülebilir ve anlamlı ortamlar yaratan çevreci bilim adamları gelecekte ekibin ana unsurları haline gelecek. Yapı – gökdelen veya konut- çevreye daha bütünsel bir perspektifle yaklaşarak oluşturulacak .

Kamusal alan ile özel alan arasındaki uçurum kaybolacak

 

İsveçli bir yüksek katlı apartman inşasında, firma, binanın farklı işlevlerinin sadece bina sakinlerinin değil, şehrin bütününün yararına nasıl genişletilebileceğini araştırarak, binanın içinde bir geri dönüşüm tesisi gibi halka açık alanlar yaratmaya karar verdiler.

 

Gelecekte, insan ihtiyaçlarını hedefleyen tasarım anlayışı sayesinde kamusal alan ile özel alan arasındaki fark giderek yok olacak, modern alışveriş merkezlerinde gözlemlediğimiz üzere modern yapılar, kamusal alan olarak hizmet vermeye başlayacak. 

 

Sizde Atölye İzmire gelerek alanında uzman eğitmenlerimizden karakalem eğitimi alıp harika tasarımlar yapabilirsiniz.

 

Hatice ÇAKIR /Atölye İzmir / Görsel Sanatlar ve Moda Tasarım Eğitmeni

Leave a Reply