Bölümlere Göre Güzel Sanatlara Hazırlanan Öğrencilerin Korkulu Rüyası Olan Çıkmış Sorular

Başlık sizi korkutmasın. Çünkü çıkmış olan sorular, bazıları için korkulu bir rüya ya da kötü bir anı olsa da, pek çok kişi için de hayallere açılan kapıdır. Yani pek çok öğrenci bu sorular ile hayalini kurduğu bölüme girmiş ve başarıyı yakalamıştır. Soruların gerçekten yetenek sınavlarında çıkmış sorular olması ise şimdi hazırlık aşamasında olan öğrenciler için büyük önem taşıyor. Eğer şansınız varsa aynısı ya da benzerleri ile karşılaşabilirsiniz ama karşılaşmasanız dahi, bu sorular size sınav hakkında daha gerçekçi bilgiler verecek ve bir öngörü oluşturacaktır. Dolayısıyla çıkmış soruların incelenmesi son derece önemlidir. Bu işi zaten çıkmayacak olan sorular ile zaman kaybetmek gibi düşünmemek gerekir.

Öncelikle güzel sanatlara hazırlanan öğrencilerin tabi olacağı güzel sanatlar özel yetenek sınavları hakkında bilgi verecek olursak, genellikle 3 aşamalı olan bir sınav sisteminden bahsetmemiz gerekiyor. İlk olarak tüm adayların dâhil olduğu desen sınavı gerçekleştirilmektedir ve desen sınavında, canlı bir modele bakılarak gerçekleştirilen çizimler yapılmaktadır. Bir ön eleme niteliğine sahip olan sınavı geçenler ise ikinci aşamaya geçmeye hak kazanırlar.

Özel yetenek sınavları, ikinci aşamada ise adayların bölümlerine göre değerlendirilmesini ifade eder. Bölümlere uygun olarak desen sınavları ve imgesel ya da imgesel ve natürmort çizim şeklinde sınavlar gerçekleştirilir. Desen sınavı genellikle öğrenciler için en can alıcı nokta oluyor. Bu aşamada canlı modeller, farklı duruş şekilleri, farklı yaş ve cinsiyet belki de farklı satılarda öğrencilerin çizimi için hazır bulunuyor. Bu da her zaman sürprizler ile karşılaşmaya açık olduğunuzu gösteriyor.

 

İç Mimarlık Bölümü Özel yetenek sınavlarında çıkmış sorular

İç mimarlık genellikle en çok korkulan alanlardan biri oluyor. Dolayısıyla sınavı da en çok özen gösterilenlerden biri olmakta. İç mimarlık bölümü adaylarına yol gösterecek olan çıkmış sorulardan biri, bir Fast Food yerinin iç mekân tasarımı isteği olmuştur. Bu tasarımda özellikle dikkat edilmesi gereken detaylar, kasa ve de masalardır. Detaylarına özellikle dikkat edilmesi gereken objeler, her soruda yer alır ve bunu tespit ettiğiniz takdirde, tasarımınızda daha özenli olabilirsiniz. Bunun dışında çıkmış sorulardan biri de mağaza tasarımıdır. Bir çanta ve ayakkabı tasarımcısının ürünlerini sattığı mağazasının perspektifinin çizilmesi istenmiş ve de bir figür ile tasarımın desteklenmesi istenmiştir.

Marmara Üniversitesi’nin İç mimarlık bölümün çıkmış sorularından birini verecek olursak, bu kez kapı ve pencere detayına yoğunlaşıldığını görmekteyiz. Ütü yapan bir kişiyi, içerisinde bulunduğu mekânın detaylarının, özellikle de pencere ve kapı üzerinde durularak çizilmesi istenmiştir. Doğuş Üniversitesi’nin ise tek bir obje üzerinde durduğunu görüyoruz. Geçmiş dönemlerde çıkan soruya bakacak olursak, bir kutu kolanın yatay ve düşey durumda çizimini görmekteyiz. Güzel sanatlar özel yetenek sınavları, bölümler ile doğru orantılı olarak değerlendirildiğinden, iç mimarlık için verilen spesifik bilgiler de son derece önemsenmesi gereken örneklerdir.

 

Sizde Atölye İzmire gelerek alanında uzman eğitmenlerimizden karakalem eğitimi alıp harika tasarımlar yapabilirsiniz.

 

Hatice ÇAKIR /Atölye İzmir / Görsel Sanatlar ve Moda Tasarım Eğitmeni

Leave a Reply