Drapaj, Fransızca bir kelimedir ve drapeden türemiştir. Drape ise giysiye verilen bolluk ve şekiller olarak adlandırılabilmektedir.Drapaj da işlemin yapılış tekniğine denir. Klasik Fransız drapajı olarakta bilinen bu teknik giysi şeklinin amerikan kumaşı yada uygun kağıtlarla çalışılacak vücuda veya mankene uygulanarak, giysi yada beden kalıbının elde edilmesi için kullanılan bir kalıp çıkarma sistemidir. Değişik model özelliği taşıyan, fazla kesikli, asimetrik drapeli modeller uygulayabilmek için kullanılan kalıp hazırlama sistemlerinden biridir. Daha çok özel giysiler (gelinlik, tuvalet, fantezi kıyafetler) , drapeli modeller, özel model uygulama gerektiren modeller gibi yaratıcılık ve üzerinde çalışma gerektiren giysi tipleri için uygundur.Bu yolla elde edilen kalıplar kişiye özel olduğu için serileştirilmesi yapılamaz.

Günümüzde bu teknik bir çok tasarımcı tarafından kullanılmakta ve modelistlik eğitimi veren kurumlarda öğrencilere uygulatılmaktadır. Drapaj çalışma, prova yapma yeteneğini kazandırır ve geliştirir. Model yaratma yeteneğinin gelişmesini sağlar. Kumaşların özelliklerini tanımayı , Model ayrıntılarının (kuplar, kollar, cepler, etek ve beden vb.) oranlarını bir bütünde görmeyi ve estetik açıdan uyumunu ayarlayabilmeyi sağlar.

Sonuç olarak oransız ve asimetrik vücutlara uygun modelleri seçme ve belirli kurallara göre çalışma yeteneğinin kazandırılmasını sağlama açısından model uygulamada beceri kazanma, modele katkıda bulunabilme, modele bitmiş giysi görünümü verip bütünü görebilme, prova yapma yeteneğini artırma ve araştırma yeteneğini geliştirme gibi özellikler kazandırması açısından drapaj, kalıp hazırlama tekniklerinin en önemlilerinden birisidir.

Selin Türkyılmaz
Atölye İzmir Modelistlik Eğitmeni

Leave a Reply