İllüstrasyon resimden farklı olarak bir konuya dair mesaj iletmek, konuyu açıklamak amacıyla hazırlanır. Estetik bir görsel dil oluşturarak konunun yeniden algılanmasını sağlar. Bu yönüyle illüstrasyon Grafik Tasarımın bir dalıdır.  İllüstrasyonun kültürler arası bir bağlamı vardır. Ortak bir kültürün ortak değerlerini içeren bir illüstrasyon iletişim kurduğu kişiler üzerinde oldukça etkili olacaktır.

İllüstrasyonlar mesajın içeriğine göre iletiyi doğrudan vermek amacıyla çok yalın bir şekilde planlanabilecekleri gibi düşündürücü etkiler bırakmak ve izleyende sarsıntıya yol açmak için oldukça gerçeküstü de olabilirler. Kurgusal şekilde planlanan illüstrasyonlar izleyenin gerçeklik duygusundan sıyrılmasına sebep olur.

İllüstrasyon tarihine baktığımızda ilk olarak tiyatro afişlerinde ve ürün tanıtımlarında ressamların bu işi yaptığını görüyoruz. Görselliğin her şeyiyle ön planda olduğu günümüzde ise illüstrasyonlar her alanda kullanılmakta.

Gazetelerde yer alan bir haberler, dergilerdeki makaleler, kitap içeriklerindeki öykü, roman, şiir gibi yazılı metinler, illüstrasyonlarla görselleştirilip konunun okucu üzerindeki etkisi artırılıyor. Çocuk kitapları illüstrasyonları, bunun en renkli örneklerinden biri. Bunun yanında  biyoloji, botanik, ziraat, tıp, zooloji, jeoloji, medikal gibi uzmanlık alanları için öğretici ve tamamlayıcı amaçlarla yapılan ayrıntılı illüstrasyonlar vardır.

Sinema, tiyatro ve konser afişleri, cd kapaklan, turizm afişler reklam illüstrasyonları da apayrı bir mecrayı oluşturmaktadır. Moda sektörü de illüstrasyondan ayrı düşünülemez. Bunun haricinde mimari görselleştirme olarak adlanırılan proje halindeki yapıları bitmiş, hatta yaşanır halde resimlenmiş görünümlerini yansıtan illüstasyonlar da vardır.

Atölye İzmir Dijital İllustasyon Eğitimi

Leave a Reply