Renk, bir algılamadır. Işığın değişik dalga boylarının gözün retinasına ulaşması ile ortaya çıkar. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen yansıması nedeniyle renkler oluşur. Örneğin yeşil bir elma üzerine yansıyan ışıktaki renkleri nesne emer sadece yeşili emmez ve yansıtır böylelikle nesneyi yansıttığı renkte görürüz. Isaac Newton’un prizmadan geçirdiği ışık ve oluşan 7 renk; kırmızı, sarı, mavi, turuncu, yeşil, mor ve laciverttir. Bugün kullandığımız renk sistemi ise Lacivert dışında 3 ana renk; kırmızı, mavi ve sarı, ve 3 ara renk; turuncu, yeşil ve mor renklerden oluşmaktadır.Yapılan araştırmalar renklerin ruh halini etkilediğini göstermektedir. Özellikle iç mekan tasarımında renklerin psikolojik etkilerinden faydalanabiliriz. Bilmelisiniz ki, renklere verilen tepkiler kültürel ve bireysel deneyimleri de kapsar. Tasarımcılar renklerin sembolizminin farkında olmalı, uygun durumlarda bunu kullanmalı ancak bunun bütünün sadece bir parçası olduğunu akılda tutmalıdırlar. Kısacası kırmızı kimine göre aşk ve romantizm iken kimine göre savaş ve kan anlamına gelir, bu durum içerisinde bulunduğunuz duygusal yoğunluğa göre değişebilir. Dilerseniz iç mekanda renk ve ışıkla ilgili ayrıntılaır birlikte inceleyelim.

Renk Şeması

Renk şeması bir diğer adıyla renk çarkı; iç mimari tasarımda özellikle tamamlayıcı, konstrast renkler gibi seçimlerde bize yol gösterici önemli bir kaynaktır. Renk şeması ana renkler ve bu renklerin karışımından oluşan binlerce renkten oluşur.
 
 
Renkleri başka bir yerden esinlenerek oluşturmaya başlasak bile, renk şemalarının nasıl kullanılacağını bilmemiz ilişkilerini kurabilmek adına önemlidir. En temel renk şemaları,renklerin çemberdeki yerleşimlerine göre adlandırılmışlardır.Tanımlı bir renk şeması kullanmak çoğunlukla işe yarar ancak her zaman esnek davranılmalıdır. İç mimaride renk şemalarını kullanırken dikkat etmemiz gereken, bu şemaların renkleri dikte etmesi ve bize yol göstermesidir.. Burada örnek olarak verilen renk şemalarına da böyle bakmak gerekir. Her zaman olduğu gibi denge ilkesine dikkat etmek gerekir ve renk bilgisinin gelişmesi bu kararların daha kolay alınmasını sağlayacaktır. Şimdi dilerseniz renk şemasına göre renkleri inceleyelim. İç mekan tasarımında renk paletine karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta var. Kişisel tercihleriniz, yaşam tarzınız ve odanın fiziksel yapısı (ışıklandırma ve mimari özellikler). Fakat her şeyden önce renk şemasını yakından tanımalısınız. Renk şeması mavi, kırmızı ve sarı olmak üzere üç ana renkten yola çıkar. Bu çarkta yan yana ve karşılıklı gelen renkler uyumlu kombinasyonlar oluşturur. Renk çarkını gelin biraz daha yakından tanıyalım.

Monokromatik

Tek bir rengin farklı tonlarını kullanır. Bu şemalarda, yoğunluk ve parlaklık farkları sayesinde zıtlıklara rastlanabileceği gibi, yüzey bitişlerinde mat ya da saten boya kullanımı gibi yöntemler ile sofistike etkiler yakalanabilir. Tek bir rengin farklı tonlarını kullanır. Bu şemalarda, yoğunluk ve parlaklık farkları sayesinde zıtlıklara rastlanabileceği gibi, yüzey bitişlerinde mat ya da saten boya kullanımı gibi yöntemler ile sofistike etkiler yakalanabilir.

Leave a Reply