Portfolyo, tasarımcının projelerini sergilediği bir araçtır. Bu anlamda Portfolyo, yaptığınız işler üzerinden sizin hakkınızda karşı tarafın bilgi edinmesini sağlar. Üslubunuz, bakış açınız, sizi besleyen kaynaklar portfolyonuzun ruhunu oluşturur.Portfolyonuzda projeleriniz için daha dikkat çekici görseller kullanarak, kısa tanım metinleri ile zenginleştirebilirsiniz. Sade ve estetik bir tasarıma sahip portfolyo; bir çok aday arasından sıyrılmanıza da yardımcı olacaktır.
Portfolyonuzu hazırlarken izlemeniz gereken 9 adım var.
1-Eskiz
Yapacağınız tasarım her ne ile ilgili olursa olsun öncesinde eskizini oluşturmak ve planlamak çok önemlidir. Kapak tasarımı, temel CV bölümü, proje sayfalarına ait konseptlerinizi hazırlayın. Sayfa mizanpajı için sayfa numarasının nasıl /nerede duracağını, diğer yönlendirme ve detay ikonlarının eskizlerini de hazırlayın. Bunları yaparken internet üzerinde de araştırma da yapabilirsiniz. Renkler, fontlar, sayfa yapısı gibi birçok şeyi araştırıp defterinize not alın. Biraz gezin, ve fotoğraf çekin. Farklı binalar, gökyüzünü veya doğayı fotoğraflayın. Sayfa mizanpajlarınıda kullanabileceğiniz doku fotoğraflarıda çekebilirsiniz.
Portfolyonuzu hangi mecrayı kullanarak yayımlamak istiyorsanız bunu belirlemeniz gereken en doğru zaman eskiz aşamasıdır. Basılı bir Portfolyo yapacaksanız sayfa boyutlarını planlamalısınız. İnteraktif bir Portfolyo yapacaksanız daha farklı sunumlar da planlayabilirsiniz.
2-Font Seçimi
Portfolyo sayfalarınızdaki görseller kadar fontlar da önemlidir. Okuyucu tarafından incelenen projede detay hakkında bilgi alınmak istediğinde metin devreye girecektir. Konseptinize uygun bir veya en fazla 2 font ailesini kullanarak sayfa tasarımınızı daha da güçlendirebilirsiniz. Sayfa kapağındaki metinler, indeks, kişisel tanıtım, projelerin sunumu gibi daha birçok alanda farklı boyut ve yapıda metin kullanırız. Doğru font tipleriyle okunaklılığı ve bilgilendirmeyi artırmış olursunuz. Hazırladığınız sayfa eskizlerinizi inceleyerek myfonts.com ya da dafont.com gibi bir web sitesi üzerinden fontları inceleyin. Başlıklar ve içerikler için farklı fontlar da beğenebilirsiniz.
3-Görsel Hazırlığı
Portfolyo sayfalarınız içinde yaptığınız projelerin sunumu için önceden görsel hazırlığı yapmalısınız. Örneğin bir afiş tasarımı yaptıysanız bunu sayfa içinde kullanılırken bir duvara asılmış haliyle sunum yapabilirsiniz. Mockuplar artık sunumların olmazsa olmazı haline gelmiş durumda. Gerçekçi bir görünüm her zaman çok daha etkilidir.
4-Kapak Tasarımı
İlk karşılaşma hayatımızda hemen her şey için önemlidir. Bu nedenle portfolyo kapağınız da çok iyi olmalı, merak uyandırmalıdır. Kapak için kendi fotoğrafınızı kullanabileceğiniz gibi bir illüstrasyonunuz veya üslubunuzu anlatan bir görsel de kullanabilirsiniz. Sadece tipografik bir kapak da hazırlayabilirsiniz. Kapak tasarımında önemli bir diğer nokta; görsel kullanılsa da, kullanılmasa da hangi branşa sahip olduğunuzu anlatmalısınız. Moda tasarımcısı mı? Endüstri ürünleri tasarımcısı mı? Yoksa grafik tasarımcısı mı?
Adınız veya şirket adınının, logosunun kapak üzerinde olması gerektiğini hatırlatmama gerek yok sanırım. Bu detaylar sayesinde baştada söylediğim gibi okuyucu merak ile portfolyonuzu incelemeye başlayacaktır.
5-Kişisel Tanıtım ve İletişim
Portfolyonuzla ilgilenen kişinin ilk inceleyeceği noktalardan birisi kim olduğunuzdur. Bu nedenle ilk inceleyeceği kısım biyografinizdir. Bu, portfolyoyu inceleyenin portfolyo sahibi ile bağ kurma çabasıdır. O nedenle aşırı resmi veya aşırı rahat olmayın. Samimi bir dil kullanarak, mümkünse Türkçe ve İngilizce olarak kendinizden bahsedin. Okul, Ödüller, Sergiler/Defileler gibi bölümleri de alt başlıklar olarak ekleyebilirsiniz. Program becerilerinizi ve hobilerinizi de dahil edebilirisiniz. Biyografiyle birlikte Vesikalık bir fotoğraf yerine atölye veya çalışma odanızdaki bir fotoğrafınız çok daha iyi olacaktır. Ama siz en iyisi farklı konseptte fotoğraf, manipülasyon veya illüstratif bir görsel hazırlamalısınız.
Yine 3. veya 4. planda dikkat çekecek şekilde, detaylı bir iletişim bilgisini ekleyin. Telefon ve epostanın yanında sosyal ağlar ve diğer tasarımsal ağlardaki hesaplarınızı da eklemelisiniz.
Facebook, twitter, linkedin, googleplus, xing gibi hesapların yanında online ortamda portfolyonuzu sunabileceğiniz http://www.behance.net/ ve http://www.deviantart.com/, http://www.coroflot.com/ http://www.flickr.com/ gibi hesaplarınızıda açarak tasarımlarınızın görsellerini yükleyebilirsiniz.
6-Proje Serileri
Nasıl ki bir grafik tasarımcı, kurumsal kimlik, afiş, dergi, illüstrasyon gibi başlıklar altında projelerini ayırabileceği gibi moda tasarımcısı veya endüstri ürünleri tasarımcısı da farklı başlıklar altında projelerini sunacaktır. Bu nedenle projelerinizi sunacağınız başlıkları gösteren, bir içindekiler bölümünü hazırlayın.
Öncelikle proje başlıklarınızı belirlemelisiniz. Fazla ayrıntıya girmeden, örneğin; afişler, çok sayfalı işler, kurumsal kimlikler, gibi başlıklar bir grafik tasarımcısı için yeterlidir. Tabi tasarımcı web arayüzleri, fotoğraf gibi farklı konularla da ilgileniyorsa bu konular için de başlıklar eklemelisiniz. Konsept tasarımınıza bağlı olarak metin bazlı da olabilir, ancak en azından bir ikon tasarlayarak görselleştirmenizi tavsiye ederim.
7-Proje Sayfaları
Proje Serilerinde de bahsettiğim gibi farklı başlıklar altında topladığınız içeriklerin artık sunumuna geçiyoruz. Proje Başılığına göre bir bölüm kapağı da hazırlayabilirsiniz. Proje sunumuzda önemli bazı noktalar; öncelikle sıkışık ve ara boşlukları dar görsel düzeni asla kullanmayın. Ferah bir görünüm ve proje görselinize odaklanılması önemlidir. Her sayfada mümkünse tek bir projenin sunumunu yapın. Proje detayları uzunsa eğer 2 ve daha fazlada sürebilir. Sunumu iki sayfa süren projelerinizi yan yana gelen iki sayfada olacak şekilde palanlayabilirsiniz.
Kullanacağınız metin özelliklerinden ilki tabiki de fontlar. Okunması kolay, konseptinize uygun fontlar seçmelisiniz. Örneğin yemek fotoğrafçısıysanız başlıklar ve büyük boyutlu yazılarınızda daha handmade fontlar kullanabilirsiniz. Ancak açıklayıcı 1-2 paragraf süren metinlerinizde tırnaksız, ince fontlar kullanmanızı tavsiye edebilirim. Başlıkların fontlarını, boyutlarını, renklerini, harf/satır espaslarını dikkatlice 1 defa hazırladıktan sonra mutlaka Adobe Indesign içinde karakter ve paragraf stillerini kullanarak sabitleyin. Bu sayede yazı tiplerinizi standart haline getirdiğiniz gibi tek bir yerden bütün belge içindeki stillerinizi yönetmenize de yardımcı olacaktır.
Projelerinize özel görselleri sunarken madde imlerinden numaralandırmayı seçmelisiniz. Açıklamalarınızıda da bu numaralandırmayı kullanarak yönlendirebilirsiniz.
Proje sunumlarınızda ses, web sitesi veya video izletmek isterseniz, ilgili proje detayınız için hazırladığınız QR kodunu kullanarak, basılı portfolyonuza etkileşim ve farklı görsel işlevleri kazandırabilirsiniz.
8-Arka Kapak
Güzel projeler, güzel bir sunum, ve konusunda harika işler yapmış bir tasarımcı. Portfolyoda artık sona geldiğimiz an. Portfolyo kapağından itibaren alınan her yeni bilgi bir diğerinin üstüne bindi ve başka bilinmesi ve unutulmaması gereken bazı tasarımcı özellikleri geride kaldı. Yeniden bir hatırlatma yaparak, web ve sosyal/tasarımsal ağlardaki kısaca hesaplar, telefon ve posta bilgilerinizi ekleyerek arka kapağınızı da tamamlayabilirsiniz. Arka kapak ve ön kapak arasında bütünlük olması önemlidir. Zaten başta bir konsept oluşturmuştunuz.
9-Yayın Hazırlığı
Eğitime giriş yaparken bahsettiğim gibi portfolyonuzu hangi mecrada nasıl yayınlayacağınızı belirlemelisiniz. Basılı, interaktif pdf veya dijital yayıncılık üzerine mi olacak belirlemelisiniz. Tabi bunların dışında portfolyonuzu bir web sitesinde de sunabilirsiniz. Basılı portfolyo için özel kağıtlar ve ciltleme teknikleri için çalıştığınız baskı merkeziyle görüşün. Trajlı bir yayın olmadığı için hazırlayacağınız portfolyo, 5 ila 15 arasında genelinde hazırlanır. Kapak veya genel portfolyoyu içinde barındıracak sıvama bir kapak dahi hazırlayabilrisiniz.
Özellikle kapakta fantazi bir kağıt kullanabileceğiniz gibi iç sayfalarda da fantazi kağıtlar kullanabilirsiniz. Örneğin bir moda tasarım kataloğu hazırlıyorsanız sayfalar arasında aydınger kağıdı kullanarak etkili bir portfolyo hazırlayabilirsiniz.