Moda en genel tanımıyla toplum hayatına giren geçici yenilikleri ifade etmekte. Genellikle moda sektöründe görülen değişimler diğer alanlara göre daha kolay ve ekonomiktir. Ürünler dönemsel olarak belirlenmekte ve moda tasarımcıları belli sezonlar için koleksiyon hazırlamaktadır. Tasarımcının özgün, trendlere uygun koleksiyon hazırlamada belli aşamaları takip etmesi gerekmektedir. Bu araştırmada, moda sektöründe koleksiyon hazırlama sürecinde takip edilmesi gereken aşamalar ve bu aşamaların tasarım sürecine nasıl yansıdığı konusu incelenmiştir. Araştırmanın yöntemi betimsel araştırma yöntemlerinden biri olan Durum Çalışmasıdır.
Koleksiyon Planlama
Bir koleksiyon fikrini tasarlamadan oluşturmaya kadar uzanan tema örgüsü, bilgi deposu oluşturma ve araştırma kaynakları, yenilikçi fikir geliştirme, koleksiyon matematiği, mood board hazırlama bu modülde öğretilecek başlıklardır. Ayrıca var olan merchandising plan ve satın alma bütçesi paralelinde ürünlerin seçilmesi, fiyatlandırılması, dağıtım ve satış tahminlerini belirlemek için kullanılan bir enstrüman olan Range’in derinliği, genişliği, fiyat yapısı ve değer/eder rasyosu detaylı olarak incelenecek ve katılımcılar program sonunda belirli bir hedef kitle ve tema doğrultusunda range plan oluşturarak mini bir koleksiyon hazırlayacaklardır.
- Hedeflenen yeni pazarların analizi
- Araştırma kaynakları ve bilgi deposu oluşturma
- İnovasyon
- İlhamdan koleksiyona hazırlık süreci
- Koleksiyon gelişimine yönelik kavramlar
- Koleksiyon yapısının ve dağılımının planlanması
- Koleksiyon matematiği
- Moodboard oluşturma
- Tema örgüsü
- Range plan
Koleksiyon Oluşturma
Bu modülde marka ve tasarımcı koleksiyonlarının analizleri yapılarak, yeni pazarlar ve yeni tasarımcı koleksiyonları incelenir; trendlerin oluşumu, trendlerin tahmini ve takibi, gelecek sezon trendleri, inovatif yeni kavramlar, vitrin raporları ve mağazacılık üzerine son gelişmeler aktarılır.
Marka algısı, rakip analizi, tüketici davranışları ve perakende takviminin incelendiği bu modülde ayrıca; koleksiyon planlamanın temelini oluşturan finansal bütçe, merchandise plan, range plan ve line oluşturma anlatılacak diğer konu başlıkları arasındadır.
-
- Pazarı tanımak
- Marka ve tasarımcı analizleri
- Marka algısı
- Marka değerleri
- Rakip analizi
- Tüketici davranışları
- Trend, terminoloji ve moda kavramları
- Sezon trendleri
- Koleksiyonu yönlendiren perakende takvimi
- Merchandise plan
- Koleksiyonu etkileyen finansal koşulların o analizi ve bütçe
- Dağıtım ve satışa yönelik stok ve fiyat planlanması
- Tedarik sürecinin planlanması
Proje
Katılımcılar program sonunda belirli bir hedef kitle ve tema doğrultusunda range plan oluşturarak mini bir koleksiyon hazırlarlar.
İyi Okumalar…:)
Hatice Çakır
Atölye İzmir Temel Resim Eğitmeni