Tekstil, Latince bir kavram olan texere kelimesinden türetilmiştir. Dokuma ve örme kumaş olarak 2 gruba ayrılabilir. Tekstil kavramı, tekstil liflerini, tekstil ürünlerini ve yan mamullerin ve bunları kullanarak elde edilen mallarını kapsamaktadır.
Tekstil Lifi Nedir? Elyaf Nedir? Lif ve Elyafın Farkı Nedir?
Lif, tekstil endüstrisinde belirli uzunluk, incelik ve mukavemeti olan yumuşak, sarılmaya, eğrilmeye ve bükülmeye uygun doğal veya yapay kaynaklı her türlü maddeye denir.
Elyaf ise liflerin bir araya gelerek oluşturduğu lif demetlerine denir. Elyaf; lif kelimesinin çoğulu olup, gerilebilme ve kopma mukavemeti ile bükülebilme (eğrilebilme), birbiri üzerine yapışabilme yeteneği olan ve boyu enine göre çok uzun olan renkli veya renksiz lif topluluğuna denir.
Elyaflar tekstilde kullanılan temel ham maddedir. Bu elyaflar çeşitli işlemlerden geçerek iplik haline getirilir ve kumaşların ana maddesi elde edilmiş olur. Tekstil lifleri yapay ve doğal lifler olarak ikiye ayrılır.
Doğal Lifler
A-Bitkisel Lifler
1-Tohum Lifleri :
– Pamuk.
2-Sak ( Gövde ) Lifleri:
-Keten
-Kenevir
3-Yaprak Lifleri :
-Sisal
-Abaka
4-Meyve Lifleri:
-Kapok
-Hindistan cevizi
B-Hayvansal Lifler
1-Deri Lifleri
a-Yün ( Koyun ) Lifleri
b-Spesiyal Lifler
* Keçi soyuna ait hayvanlardan elde edilenler :
-Tiftik,
-Kaşmir.
*Deve soyuna ait hayvanlardan elde edilenler :
-Deve,
-Alpaka
*Tavşan soyuna ait hayvanlarda elde edilenler
-Angora.
2-Salgı Lifleri :
-İpek
-Yabani İpek
-Diğerleri
c-Kıllar :
-At Kılı .
C-Madensel Lifler:
-Asbest
doğal olan lifler, daha anlaşılır olabilmesi için yukarıdaki gibi gruplandırılarak gösterilebilir. Günümüzde, son 2 senedir gündemde olan sürdürülebilir temasına uygun olarak en çok kullanılan lif pamuk lifi olmaktadır. Tabi ki reycyled (geri dönüştürülmüş) birçok lifte sürdürülebilir lif olarak kullanılmaktadır.
————
Neslihan Karadağ / Atölye İzmir / Moda Tasarımcı ve Eğitmen