Desenler yüzyıllardır dünya etrafındaki kültürlerin bir parçası olmuştur. Modadan markalaştırmaya, iç tasarımdan yön işaretlerine desenler dünyamızı sarar ve güzelleştirir. Tasarımcılardan genelde sıfırdan yeni desenler yaratmaları istenir ve her ne kadar dijital araçlar bu süreci her zamankinden daha da kolay bir hale getirse dahi bu iş yinede kafa karıştırıcı bir görev olabilir.

Desen tasarımı derslerindeki başlıca konular nasıl oluşur?

  • Tekrar edecek desenler için  sınırlayıcı kutuyu tanımlamak
  • Tasarımınızı çizmek
  • Desen kartelası oluşturmak
  • Desen aracı ile çalışmları daha iyi hale getirmek
  • Dersen Tasarımınızı kaydetmek
  • Bir desen fırçası yaratmak
  • Deseninizi dizaynlarınızda kullanmak

Desenleri yorumlamak basit bir insan yeteneğidir. Desenleri herşeyin geçmişini, bugününü ve geleceğini ölçmek için kullanırız: dünyanın katmanları arkeologlara buldukları şeylerin tarihlerini belirlemede veya hava tahmini yapmaya yarayan baskı sistemlerini çözümleme konusunda bir olanak sunar.

Bildiğimiz gibi desenlere hayatın ilk var oluşunda yer alırlar – bir kasırganın sarmal yapısında, dalga dalga oluşan kum tepelerinde, çiçek veren bir tohumda, ellerimizdeki çizgilerde, parmak izlerimizde ve kar tanelerindeki kristallerde.

Desen tasarımı Eğitimi:

  • Manuel Tekrarlama Tekniği: Dijital tekrarlama için el ile yapılmış çizimleri veya resimleri hazırlama.
  • Dijital Tekrarlama Tekniği: El ile yapılmış bir çizimi veya resmi Adobe illustrator kullanarak dijital olarak kendini tekrar eden desenlere dönüştürme.
  • İllustrator Katmanlarını Kullanarak Çoklu Renk Varyasyonları Oluşturma: Tasarım yaparken çoklu renk çeşidi oluşturmak için Adobe illustrator katmanlarını kullanma.
  • Oluşturulan desenleri Ürün taslakları için kullanma:Ürün model ve maketlerinde oluşturulan desenleri uygulama
  • Dosya Türlerinin, Renk Modlarını ve Çözünürlüğün Önemi: Dosya türleri, çözünürlükler ve renk modlarının farkları ve dosyaları doğru ayarları kullanarak kaydetmenin önemi.

Desen Tasarımı Derslerinde Neler Öğrenebilirsiniz?

El ile çizimden ürün baskısına kadar desen tasarımının esaslarını öğreneceksiniz. Analog malzemelerle çalışarak başlayacağız daha sonra temel deseninizi ilustratorda’da yeniden oluşturacağız ve tekrar eden desen haline getireceğiz. Bu dersin sonunda, seçtiğiniz bir desen / tasarımı baskıya hazır bir halde olan dijital tekrarlanan desenini yapmış olacaksınız. Bu derste öğrendiklerinizle duvar kağıdınızı, telefon kılıfınızı, kumaşınızı, yapbozunuzu ve daha fazlasını süslemek için kullanabileceksiniz.

Sanal olarak, yeterli olarak tekrarlanan her şekil veya hat, bir çeşit desen oluşturacaktır çünkü desen, tanım olarak, bir ögenin veya motifin tekrarlanmasıyla oluşur. Motifin dağıtım sistemi ve oransal detayları, bu desenin görünüşteki karmaşıklığını kararlaştırır.

Ancak karmaşıklık kalite garantisi değildir. İyi bir şekilde oranlanmış kareli bir kumaş, örneğin, zengin ancak biçimsiz bir arabeskten fazlasıyla daha tatmin edicidir. Heryerinden düzenli olan bir desen eşit bir dağıtıma ihtiyaç duyar ve genel olarak basit bir iletişim ağını kullanır. Çoğunlukla bu ağlar sadece görünür olmazlar, ayrıca bitmiş desenin dahili bir parçası olurlar. Danteller, örgü kalıplar, çizgiler ve bazı ekoseler bu tip ağın bariz örnekleridir. File hatlarının arasındaki boşlukların aslında birbirine herhangi bir yönde sonsuzca kenetlenen veya bağlanan şekiller olduğunu fark edeceksiniz. Bu özellik basit ağların bir karakteristiğidir; ancak, şekillerin birbirine kenetlenmediği ağları kurmakta mümkündür.

Desenlerin bir başka çok yönlü doğasına ait olan bir özelliğide, eşsiz olarak hem yüzeyde hem de cisimde var olabilmesidir. Kalıbın en bariz rolü ise, var olan ürünü iyileştirmek için eklenen yüzey dekorasyonunda kasserol veya çerçeve bir kumaş olmasıdır. Ancak kalıp ayrıca fiziksel yapınında hayati bir parçasıda olabilir. Dokuma, ilmik bağlama, örgü, tuğla örme ve hatta bir gökdelenin inşası bile yapısı olan bir kalıba ve bir fonksiyonu olan desene sahiptir. Birbirini takip eden düzenli veya ölçülü birimlerin bir araya getirerek oluşturduğu normal desenler bu dersin konusu olduğu için, düzensiz, rasgele veya gelişigüzel olan ve ölçüsüz tekrarlanmadan oluşan kalıplar hakkında örneklere de göz atacağız. Ancak şuda söylenmelidir ki, ölçüsüz desenler ? özellikle doğada bulunanlar ? görsel kaynaklar olarak tasarımcı için oldukça faydalı olabilir.

Ek olarak, renklerin rolünününde çok önemli olduğunu hatırlatmakta fayda var. Renk bilgisi, bütün bir dersin konusu olabilir ve tasarımcılar ister istemez rengin öneminin araştırmak için paha biçilemez ve ilgi çekici bir alan olduğunu farkedeceklerdir. Yine de bu ders temel olarak desenin yapısıyla ilgilensede, renkle ilgili olan referanslardan da bahsetnek doğru olacaktır.

 

Leave a Reply