Merhaba, bu yazıda grafik tasarım alanında öğrenim gören ve kendini geliştirmek isteyen arkadaşlar için birkaç öneride bulunmak istiyorum. Malum çağımız teknoloji ve görsellik çağı. Hız dediğimiz olgu dünya tarihindeki altın çağını yaşıyor. Dünyanın dört bir yanındaki tasarımcılar birbirleriyle sürekli etkileşim halinde. Doğal olarak birbirine öykünme de her zamankinden daha fazla. Böyle bir durumda bu işe yeni başlayan arkadaşlar kendinize nasıl bir yer bulacaksınız?
1- Gerçekten Ne İstiyorsun?
Tasarım dediğimiz dünyanın ucu bucağı yok. Ve siz bu tasarım dünyasının neresinde yer almak istiyorsunuz. Elbette her şeye hakim olmak mümkün ama bir alanda profesyonel olmak adınızın bununla özdeşleşmesi demektir. Bu anlamda gerçekten ne yapmak istiyorsunuz ve yapmak istediğiniz şey için yetenekleriniz, birikiminiz yeterli mi? Önce bunun üzerine kendinizi güzelce bi’ dinleyin. Sizin olayınız özellikle hangisi? Branding mi, animasyon mu, UI/UX tasarımı mı ya da illüstrasyon mu?
2-Araştır, Araştır, Araştır Sonra Tekrar Araştır
Bu dünyada öne çıkabilmek için öncelikle gerçekten çok çalışmak ve emek harcamak gerekiyor. Kendini geliştirmek her şeyin başı. Çünkü sizin tasarımlarınızı sizin tasarımınız kılan şey öznel deneyimlerinizdir. Ne kadar çok görür, dinler, izler, araştırırsanız, bu alandaki deneyimlerinizi bir kütüphane gibi düşünelim; kütüphaneniz o derece zenginleşir. Artık tüm kaynaklar elimizin altında olduğuna göre bahanenin b’si dahi söz konusu değil. Mutlaka tasarım sitelerini günlük olarak takip edin. Bu konuda şu yazımdan da faydalanabilirsiniz.
3- Çalış, Çalış, Çalış, Sonra Tekrar Çalış
Başlık yeterince açık. Bir konu üzerinde belli bir yetkinliğe ulaşabilmek için o konu üzerinde saatlerinizi harcamalısınız. Bunun için kendinize kısa zamanlı ve uzun zamanlı hedefler yaratabilirsiniz. Mutlaka sistemli olun. Süreklilik başarıyı getirir.
4- Fikir Al
Bir tasarımı değerlendirirken farklı bir göz çok işe yarar. Özellikle bu alandaki yetkin kişilerin peşini bırakmayın. Arkadaşlarınızdan herkesten fikir alın. Olumsuz dönüşler dahi olsa bunları mantık çerçevesinde değerlendirin. Bu çalışma anında da geçerli. Sonuçta belki siz yaklaşık son üç saattir o tasarıma bakıyorsunuz diyelim. Artık beyniniz farklılıkları ayıt edemiyor. O anda farklı bir gözün size yardımcı olacağı çok açık. Bu konuda sosyal medya da işe yarayacaktır. Kendinize mutlaka online bir Portfolyo oluşturun.
Okuduklarınızı uygulamanız dileğiyle.
Merve Coşkan
Atölye İzmir Grafik Tasarım Eğitmeni