Zihinde kurgulanan (hayal edilen) bir durumu, olayı, hareketi ya da düşünceyi daha çok görsel bir ifade ile ortaya koymak demektir. İmge ile ilgili, hayalî çizilmiş resimlerdir. Genelde bir konuyu anlatmak için oluşturulmuş çalışmalardır. Kabiliyet sınavlarında sıkça sorulan çizimlerden biridir. İmgesel çalışması yapmak biraz emek ve süre ister. O yüzden ilk önce ne çizmemiz icap ettiğini kafamızda tasarlamamız doğru olabilir.
İmgesel çizimin gelişmesinde en büyük rolü model ve hareketler belirler. Hareket çizme mevzusunda kabiliyet kazanmak için bolca fotoğraf ve çizim inceleyebilirsiniz. Özel kabiliyet sınavlarında imgesel tasarım çok önemli bunu aşabilmek adına çok fazla fotoğraf çizimi yapmak gerekiyor. Nasıl çizimler yapmak gerekir; hepsinden önce canlı modelden kısa eskizler çizimi, 5 dakikalık, 3 dakikalık benzer biçimde modele farklı duruşlar vererek anlık çizimler yapılmalı ve bunu çizim derslerine başlamadan önce 10 seri çizim yaparak davranış haline getirilmeli. Bunun imgesel tasarımda çok faydalı olacaktır. Üniversitelerde yetenek sınavı için imgesel tasarıma hâkim olmak gerekir. Sınavda 2. Aşama olarak da bilinebilir.
Öğrenciler şunu iyi bilmelidir ki; Yetenek sınavı ile 40 ayrı bölüme girme şansına sahipsiniz. Sınavları 2 aşamada bitirirsiniz.
İlk aşama desen çizimi olmakla beraber ikinci aşama olarak imgesel tasarım çizimidir. Desen sınavını kısaca açıklayacak olursak eğer, önünüze bir nesne ya da cisim koyulur. Bu cismin kâğıda sorunsuz bir şekilde çizilmesi istenir.
Bu konuda ne kadar yeteneklisiniz ne kadar teknik bilgilere sahipsiniz ölçülür. %45’lik bir sınav oranına sahiptir. %45 imgesel tasarım ve %10’luk kalan kısım ise, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavlarından alınan puanlar dâhil edilerek %100 oranı bulunur. İmgesel Tasarım bölümler için çok önemli bir sınavdır.
Sizde Atölye İzmire gelerek alanında uzman eğitmenlerimizden karakalem eğitimi alıp harika tasarımlar yapabilirsiniz.
Hatice ÇAKIR /Atölye İzmir / Görsel Sanatlar ve Moda Tasarım Eğitmeni