Mimari proje hazırlanırlanışı birçok aşamadan oluşur.
Mimari bir projenin ilk kısmını analiz çalışmaları oluşturmaktadır.
Analiz Nasıl Yapılır?
Analiz, projenin alan analizini ve kullanıcı analizini yaparak oluşturulur. Alan analizi topoğrafyanın eğimi, alanın altyapı verileri, güneşin konumu, yeşil alanlar, risk verileri(deprem,doğal afetler gibi), gürültü, ulaşım, çevresindeki yaşam alanları gibi en önemli etkenlerini doğru analiz ederek oluşturulur. İkinci önemli analiz olan kullanıcı gereksinimleri de oldukça önemlidir. Peki kullanıcı gereksinimleri nasıl belirlenir? Kullanıcı gereksinimi projeden projeye farklılık gösterir.Örnek olarak; eğer kişiye göre yapılıyorsa o kişinin yaşamı,estetik anlayışı yani hayatını çok iyi gözlemlemek gerekir. Eğer proje okul ise (öğrencilerin,öğretmenlerin,velilerin vb) kullanıcıların ihtiyaçları çok iyi analiz ederek projeye uygulanmalıdır. Yani özetle tasarım sürecine ilk olarak analiz ile başlanır.
İkinci olarak konsept oluşturulur. Konsept projenin ana fikrini,izlenecek yolları anlatır.Aslında konsepte projenin özeti diyebiliriz.
Çizim Aşamaları
Üçüncü aşama olarak ise çizim aşamaları diyebiliriz. Öncelikle bubble diagram dediğimiz aşamadan başlanmalıdır. Aşağıda bir konutun bubble diagram örneğini görebilirsiniz.
Çizim sürecinde ikinci aşama olarak leke çalışması gelir. Leke çalışması bubble diagramın gelişmişi, planın ise ilkel halidir. Genelde bu çizimler eskiz dediğimiz kağıtlara çizilir. Leke çalışması olmayan projede başarıya ulaşmak çok zor olabilmektedir. Leke çalışması AutoCAD vb. bilgisayar programlarından yapılmaz. Bizzat mimarın elinden yapılan karalama çizimleri olarak ortaya çıkar. Lekede sadece plan değil, proje alanının bina ve diğer dış mekanlarla bağlantısı anlatılır.
Üçüncü aşamada ise plan, kesit, görünüşler(cephe tasarımları), vaziyet planı gibi çizimler gerçekleştirilerek proje tamamlanır. Günümüzde 3. aşama genelde bilgisayar programları tarafından (AutoCAD, 3Ds Max, SketchUp vb.) çizilir. El çizimi günümüzde pek kullanılmamaktadır. Aşağıda plan, kesit ve cephe örneklerini görebilirsiniz.
Sizde Atölye İzmire gelerek alanında uzman eğitmenlerimizden karakalem eğitimi alıp harika tasarımlar yapabilirsiniz.
Hatice ÇAKIR /Atölye İzmir / Görsel Sanatlar ve Moda Tasarım Eğitmeni