Modaya adım atarken gerekli hususları bilmeniz gereklidir. Bununla ilgili eğitim almanız şart olabilir. Yaratıcı ruhunuzun yanında teknik konuda da vizyon sahip olmanız ve gerekli bilgi edinmeniz lazım. Dünyada marka yapmış isimler, modacıların defileleri, teknolojinin gelişimi ile birlikte takip etmeniz gereken siteler, güncel moda konuları, Trendsetterlar, moda ikonları, moda ve trend kuruluşları daha birçok konuda geniş bir yelpazeniz olması gerekiyor. Tasarım geniş bir kavram, günümüzde gerekli bir tüketim olmaya başladı.
Çizim tekniği konusunda öğrenmeniz gereken ve bununla ilgili eğitim almanızı sağlayan meslek edinme kursları sizlerin daha az sürede gelişiminize yardımcı oluyor. Başlangıç aşamasında temel eğitim dersi alarak insan vücudundaki oranlar, aynı zamanda artistik konudaki farklı çizim yöntemleri, insan vücuduna göre giyinme yöntemleri ve renkler arasındaki duygu geçişi aslında bütün olarak birbirini tamamlıyor.
Koleksiyon için detaylı bilgilere sahip olarak bu süreci eğitimde deneyimleye biliyorsunuz.. ilk aşamada doğru düşünmeyi ,hayal gücümüzü geliştirmeyi, ilham alacağımız konu bütünlüğünü geniş tutmamızı,konsept, fikir olarak farklı pencerelerden bakmamızı, aslında üreten ve düşünen birey yapıyor bizi.Bu süreçten sonra Moodboard yani hikaye panosu hazırlamaya başlanıyor, bunun için gerekli görseller kendi pencerimizden bakabileceğimiz fotoğraf kareleri olabilir, hikaye yazısı, kumaş araştırmaları.. bütün bu süreç belkide tasarım yapmamızdan daha uzun sürebilir. çünkü doğru bir fikir her zaman önemlidir. Bu sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağlar.
Dijital çağın gerekliliğinden kaynaklanan gelişimler gün geçtikçe dahada hızla yol katediyor.Artık herkesin haberdar olduğu sosyal medya hesapları bu konuda daha fazla biligiye ulaşmamızı sağlıyor.çizim tekniğinin yanı sıra dijital ortamda da bunu destekleyebilecek bir eğitim almamız şart oluyor. Elde yapacağımız koleksiyon oluşturma aşamasında ıllustrator ile teknik çizim, photoshop ile moda illüstrasyonu gibi çizim programlarından yardım almalısınız.Bu sizi daha da profesyonel yapacaktır.
Modacı kıyafet tasarlarken aynı zamanda kalıp tekniği ve dikiş konusunda da bir bilgiye sahip olması lazım. O kıyafetin üretimi ve giyinebilirliği hayata geçirilirken doğru bir teorik bilgi ile mümkündür. Kalıp konusunda temel etek, temel pantolon, kuplar, pensler, beden ölçü alımı gibi teorik ve uygulamalı bilgiler verilerek, bu kalıp üzerinden farklı beden ölçüleri aynı zamanda farklı tasarımların kalıplarını çıkarmanızı kolaylaştırabilecek sağlam temel oluşturuluyor. Dikiş dikmek artık daha kolay, iplik ve iğne kullanımı, son teknoloji dikiş makinaların çıkmasıyla birlikte kullanım konusunda bu süreci dahada hızlandırıp, keyifli hale getiriyor.
Stil ve trendleri takip edebileceğimiz doğru yayın ve kuruluşlarını uzman bir kişiden öğrenmemiz bizim daha farklı ve doğru bir yol izlememizi sağlayacaktır. Stil yaratma sürecindeki uygulamaya dökeceğimiz bu bilgiler bize konuya uygun doğru kumaş ve renk kullanımını, o dönemin trendine uygunluğu konusunda dikkat çekmenizi sağlar ve sizi o çağın modacısı yapar.
Son olarak eğitim aldığınız bütün bu teorik ve uygulamalı eğitim bilgilerinizi görsel olarak portfolyo çalışmasına dökmeniz gerekli. Mezun olduktan sonra kendinize uygun bir iş yeri ile görüşmeniz şansınızı oldukça arttıracaktır. Defile bir modacının hayalidir, bunun başarılı bir şekilde sonlandırılması istenir, bu süreçte tasarımcının nelere dikkat etmesi gerekli kareografi, saç ve makyaj tasarımı, bu 20 dakikalık süreçte backstage çalışmasının bilincinde olarak adım atması gerekiyor.
Bizler Atölye İzmir olarak verdiğimiz eğitimlerle yukarıda anlattığım tüm süreçleri sizlere yaşatma prensibiyle hareket ediyoruz. Moda Okulu öğrencilerimizin şu sıralar yaşadığı defile heyecanı da bu sürecin bir sonucu. 9 Eylül’de Fuar İzmir B Hol Sergi alanında 13.30’da gerçekleşecek defileye sizler de davetlisiniz.
Mine Aslan
Atolye İzmir Moda Eğitmeni